Εξι φαγητά που δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ να μαγειρέψετε σε κατσαρόλα ή τηγάνι από χυτοσίδηρο
Πόσες φορές δεν έχετε σκεφτεί να αγοράσετε μια κατσαρόλα ή ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο; Είναι τόσο όμορφες, αλλά παράλληλα και τόσο δύσκολες στη χρήση. Και ίσως να μην γνωρίζετε πως υπάρχουν κάποια φαγητά που δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ, να μαγειρευτούν σε ένα τέτοιο σκεύος.
Ωραία, λοιπόν, την αγοράσατε. Καλό όμως είναι να γνωρίζετε πως αν δεν έχετε τον νου σας την ώρα του μαγειρέματος ή χρησιμοποιήσετε λάθος συστατικά, μπορεί να καταλήξετε με ένα καρβουνιασμένο αποτέλεσμα. Αν όμως της φερθείτε καλά (χρησιμοποιώντας αρκετό λάδι), τότε θα σας ανταμείψει. (Σκεφτείτε: μια κατσαρόλα για το υπόλοιπο της ζωής σας). Ας δούμε όμως έξι τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε, ώστε εσείς και η κατσαρόλα σας να ζήσετε καλά κι εμείς καλύτερα.
Αυγά
Λοιπόν, δείτε πως έχει το πράγμα: Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείτε την κατσαρόλα σας, τόσο καλύτερα θα λειτουργεί. Αλλά όταν την πιάσετε στα χέρια σας για πρώτη φορά, θα πρέπει να αποφύγετε το μαγείρεμα τροφίμων που κολλάνε (όπως η ομελέτα), επειδή πράγματι θα κολλήσει. Το αποτέλεσμα θα είναι να τρίψετε τον πάτο της κατσαρόλας με σφουγγάρι, κάτι που θα τον γδάρει. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει ποτέ να φτιάξετε εκεί μια νόστιμη ομελέτα, αλλά απλά πρέπει να δώσετε στο τηγάνι ή την κατσαρόλα σας από χυτοσίδηρο, λίγο χρόνο μέχρι να αναπτύξει μια ωραία επικάλυψη από λίπος πρώτα.
Σάλτσα ντομάτας
Τα όξινα συστατικά (όπως οι ντομάτες, τα λεμόνια και το ξύδι) μπορούν να αντιδράσουν με το μέταλλο, με αποτέλεσμα να διεισδύσει στο φαγητό σας. Όχι μόνο αυτό μπορεί να δώσει στο πιάτο σας μια περίεργη γεύση, αλλά θα μπορεί να διαβρώσει και το σκεύος σας. Αν βέβαια, ρίξετε ένα ποτήρι κρασιού μέσα στην κατσαρόλα την ώρα που μαγειρεύετε το κοτόπουλό σας, πιθανότατα δεν θα κάνει κακό, αλλά αποφύγετε τα πολλά πολλά όξινα.
Επιδόρπια (εν μέρει)
Μην πανικοβληθείτε -σίγουρα μπορείτε (και πρέπει) να φτιάξετε γλυκά φαγητά στην κατσαρόλα ή το τηγάνι σας από χυτοσίδηρο. Αλλά ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείτε προτού χτυπήσετε ένα κέικ σοκολάτας μέσα σε αυτό, αφότου έχετε μαγειρέψει ένα φιλέτο σολομού. Η επιφάνεια από χυτοσίδηρο του σκεύους σας είναι πορώδης, που σημαίνει ότι μπορεί να πάρει τη γεύση από οτιδήποτε κι αν μαγειρέψετε. Ποια είναι η λύση; Αγοράστε δύο. Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα
Ντελικάτα ψάρια
Ο χυτοσίδηρος είναι εξαιρετικός για τη συγκράτηση της θερμότητας, η οποία είναι ιδανική για να πάρει εκείνη την τέλεια καφετιά κρούστα η μπριζόλα σας, αλλά όχι τόσο καλός όταν πρόκειται για ντελικάτα ψάρια (όπως η γλώσσα ή η πέστροφα), που θα διαλυθούν μέσα στο τηγάνι. Αφήστε τα πιο εύθραυστα ψάρια για ένα απλό τηγάνι και χρησιμοποιήστε αυτό από χυτοσίδηρο για ψάρια με περισσότερη σάρκα, όπως ο σολομός και ο τόνος.
Κρύα πιάτα
Να αφήνετε πάντα το τηγάνι σας να ζεσταθεί καλά προτού προσθέσετε υλικά σε αυτό. Εάν μαγειρεύετε σε μια κατσαρόλα που ζεσταίνεται, οι πιθανότητες είναι πως το φαγητό σας θα κολλήσει.
Υγρά υλικά
Το μαγείρεμα των υγρών υλικών (σάλτσες, πίτες, μακαρόνια με τυρί) στην κατσαρόλα ή το τηγάνι από χυτοσίδηρο είναι ok, αλλά μόλις το φαγητό σας είναι έτοιμο, μην το αφήσετε στο τηγάνι σας για πολύ ώρα. Αυτό που θέλετε να αποφύγετε είναι η σκουριά, οπότε πάντα να αφαιρείτε τα φαγητά μετά το μαγείρεμα. Και βεβαιωθείτε ότι σκουπίσατε καλά το τηγάνι ή την κατσαρόλα σας προτού τα βάλετε στο ντουλάπι.Πηγή: iefimerida.gr –